نکات مهم حمل و نقل میوه و تره بار
به طور کلی، حمل و نقل میوه و تره بار و سایر محصولات کشاورزی، به دلیل تحویل سریع آن ها به تره بار و میوه فروشان با کیفیت اولیه، بسیار مهم و اساسی می باشد. صنعت حمل مواد غذایی، به دلیل ارسال کالا در یک بازه زمانی کوتاه، جایگاه ویژه ای داشته و لازم است، موارد متعددی در آن رعایت شود.
انجام این کار به شیوه درست و مناسب، موجب می شود تا برخی محصولات مانند میوه ها، سبزیجات و صیفی جات، سالم و تازه به دست مصرف کننده برسد. در ادامه، شما را با نکات مهم و اساسی، در زمینه حمل و نقل میوه و سبزیجات به روش درست و استاندارد آشنا خواهیم کرد. برخی از این نکات، شامل موارد زیر می باشد:
داشتن برنامه ریزی برای حمل و نقل محصولات کشاورزی
باید بدانید هدف از حمل و نقل صحیح و استاندارد میوه و سبزیجات، انتقال سریع و بی خطر این محصولات به شکل تازه است. اولین و مهم ترین فاکتور برای ایجاد بستر مناسب حمل و نقل این محصولات، داشتن برنامه ریزی و جدول زمانی می باشد. به طور مثال، میوه هایی مانند سیب، موز، انار، کیوی، لیمو، پرتقال، گیلاس، انجیر، انگور، گلابی و غیره از جمله محصولاتی هستند، که رتبه اول صادرات میوه ایرانی را داشته و به وسیله روش های مختلف حمل میوه، به کشور های اروپایی و غیر اروپایی صادر می شوند.
هر کدام از این محصولات برای حمل و نقل، نیاز به جدول زمانی متفاوتی دارند. به طور مثال، اگر برنامه تحویل موز دچار تاخیر شود، به همان نسبت، طراوت و تازگی آن نیز از بین خواهد رفت. در این شرایط، گذشت حتی یک روز نیز، در رنگ و ظاهر بسیاری از میوه ها و محصولات کشاورزی تغییر ایجاد کرده و موجب ایجاد ضرر و خسارت به تولید کنندگان آن ها خواهد شد. به همین دلیل، لازم است در زمینه حمل میوه، به جدول برنامه ریزی دقت شود.
توجه و رعایت نکات بهداشتی حمل و نقل محصولات کشاورزی
دومین فاکتور بسیار مهم در زمینه حمل میوه و سبزیجات، توجه و دقت در نکات بهداشتی انجام این کار است. از آن جایی که این محصولات، اصلی ترین غذای انسان ها می باشند، برای نگهداری، بسته بندی و از همه مهم تر حمل و نقل آن ها، لازم است شرایط بهداشتی خاصی، به منظور جلوگیری از ایجاد آلودگی و میکروبی شدن این محصولات در نظر گرفته شود. چند مورد از شرایط بهداشتی در هر مرحله از حمل و نقل میوه و سبزیجات، شامل موارد زیر می باشد:
- لازم است از بهداشتی و تمیز بودن کلیه وسایل حمل و نقل مطمئن شوید. برای این کار، کامیون ها و یا کارتن های حمل میوه و سبزیجات را، قبل از بارگیری، از لحاظ تمیزی، بو و وجود آلودگی های آشکار و پنهان بررسی نمایید.
- دقت در این نکته ضروری است، که هر گونه بار قبلی که در وسیله نقلیه مورد نظر حمل شده، دارای آلودگی نباشد. به طور مثال، کامیونی که بار قبلی آن محصولات حیوانی بوده باید قبل از بارگیری مجدد به درستی تمیز شود، تا خطر ورود هر گونه آلودگی و میکروب احتمالی به میوه و سبزیجات تازه از بین برود.
- لازم است دمای مناسب و استاندارد از لحاظ ایمنی و کیفیت محصولات تازه حفظ شود.
- محصولات باید در کارتن و کامیون های مخصوص حمل و نقل قرار گیرند. در این صورت، احتمال بروز هر گونه آسیبی به حداقل رسیده و خطر آلودگی نیز از بین خواهد رفت.
- مطمئن شوید که گردش هوای مناسب، در یخچال حاوی محصولات وجود دارد.
- دقت کنید که کارگران در حین بارگیری و تخلیه محصولات، موارد بهداشت فردی را رعایت نمایند.
- لازم است بازرسان کالا، مصرف کنندگان و بازدید کنندگان از محصولات نیز، موارد بهداشتی مانند شستن کامل دست ها را انجام دهند.
میزان دما در حمل و نقل محصولات کشاورزی
به طور کلی، دما، در زمینه حمل میوه و سبزیجات نقش حیاتی و مهمی دارد. تنظیم دما به منظور حفظ کیفیت محصولات کشاورزی انجام شده و لازم است یخچال ها نیز، در زمان حمل و تحویل محصولات، بر روی دمای استاندارد تنظیم شده باشند. بی دقتی و سهل انگاری در انجام این مورد، ممکن است محموله را دچار آسیب و خطرات فراوانی کند. به طوری که، اختلاف دمای یک یا دو درجه نسبت به دمای استاندارد، برخی محصولات حساس را دچار فساد و خرابی می کند.
دمای مناسب پیشنهاد شده برای حمل میوه و سبزیجات، از 2- درجه تا 15 درجه و با توجه به نوع محصول می باشد. بارنامه همراه با محموله، دمای دقیق و استاندارد هر محصول را مشخص خواهد کرد. به همین دلیل، لازم است رانندگان از نوع محصول و شرایط دمایی آن اطلاع پیدا کرده و اندازه ها را کنترل نمایند. در برخی موارد، رانندگان اجازه تغییر و تنظیم مجدد دمای محموله را نیز دارند.
شرایط دمایی انواع محصولات کشاورزی
لازم است بدانید، برای تعیین دمای مناسب هر محصول، باید گرمای میوه ها از همان ابتدا در محل باغ گرفته شود. به این ترتیب، دمای استاندارد میوه هایی مانند سیب، زغال اخته، کلم، انگور، انار، هاو، توت فرنگی، گلابی، آلو و سبزیجات سالاد بسته بندی شده بین -1 تا +5 می باشد. میوه هایی مانند فلفل دلمه ای، هندوانه، گوجه، سیب زمینی، خربزه و غیره نیز باید دمای بین +7 تا +15 درجه را داشته باشند. لوبیا، باقلا، کاهو، نارنگی و غیره نیز در دمای +5 تا +7 درجه قرار می گیرند. بهترین گزینه برای حمل میوه و سبزیجات، کامیون های یخچال دار یا مخازن بزرگ و مناسب حمل و نقل محصولات کشاورزی می باشند.
استفاده از نگهدارنده ها در حمل و نقل محصولات کشاورزی
فاکتور مهم دیگر در زمینه حمل میوه و سبزیجات به شکل تازه و با طراوت، استفاده از نگهدارنده هایی مانند جاذب اتیلن است. از آن جایی که، اغلب محصولات کشاورزی، بعد از برداشت و بسته بندی، شروع به انتشار گاز اتیلن می کنند و دچار فاسد شدن می شوند، لازم است در حمل و نقل آن ها، از ساشه های جاذب اتیلن استفاده شود. این ماده نگهدارنده، گاز های اتیلن منتشر شده از محصولات را از بین برده و فرآیند فاسد شدن آن ها را به تعویق می اندازد.