شغل رانندگی کامیون + مزایا، معایب، درآمد، مهارت های لازم و مراحلی که باید طی شود
یکی از مشاغل مهم و رایج در سراسر جهان رانندگی کامیون می باشد، که افراد زیادی به این کار مشغول هستند. این شغل، از جمله مشاغلی است که بر روی اخلاقیات و سبک زندگی فرد تاثیر می گذارد. یک راننده کامیون خوب، باید دارای مهارت و ویژگی های برجسته ای باشد، تا بتواند در شغل خود موفق ظاهر شود. در این مطلب، شما را با این ویژگی ها و مهارت ها و هم چنین مزایا و معایب شغل رانندگی کامیون آشنا خواهیم کرد.
وظایف راننده کامیون
به طور کلی، راننده کامیون دارای وظایف مختلف و مهمی می باشد که برخی از آن ها عبارتند از:
- برنامه ریزی و هماهنگی برای حرکت در مسیر های مختلف
- نظارت در بار زدن و یا خالی کردن بار
- رانندگی در مسیر های مختلف
- گزارش هر گونه اتفاق در جاده به مسئول راهداری
- آشنایی و رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی
- بررسی کامیون و رفع هر گونه اشکال
مهارت ها و ویژگی های لازم برای رانندگی کامیون
اولین ویژگی مهم یک راننده کامیون، اخذ گواهینامه پایه یک است. این مجوز، در کشور های مختلف به اشکال متفاوتی وجود دارد. علاوه بر این مورد، راننده کامیون، باید مهارت و تخصص لازم را در زمینه های مختلف داشته باشد. برخی از این مهارت ها، شامل موارد زیر می باشد:
- آگاهی داشتن از راه ها و مسیر های مختلف و مسائل ایمنی لازم
- داشتن قدرت برنامه ریزی و هماهنگی با مسئولینی که جداول زمانی را تنظیم می کنند.
- آشنایی با قواعد و قوانین بارگیری و نیز نظارت بر بار و اطمینان از بارگیری درست و اصولی
- آشنایی با مقررات داخلی و بین المللی راهنمایی و رانندگی و دقت در نکات ارائه شده توسط ارگان ها
- داشتن توانایی گزارش نویسی، به ویژه برای افرادی که مایل به انجام ترانزیت و حمل و نقل بین المللی هستند.
- داشتن فیزیک بدنی مناسب برای شغل رانندگی کامیون، به منظور انجام رانندگی های طولانی مدت یا تعویض لاستیک پنچر شده
- داشتن قدرت و توانایی رانندگی با تمرکز بالا و دقت به سایر خودرو های موجود در جاده
گواهینامه کامیون
بر اساس قوانین پلیس راهور، افرادی که قصد رانندگی با خودرو های سنگین مانند کامیون، تریلی یا اتوبوس را دارند، لازم است گواهینامه پایه یک را دریافت کرده، تا اجازه تردد با انواع خودرو های باربری یا مسافربری را داشته باشند. اخذ گواهینانه پایه یک، سخت تر از سایر گواهینامه ها بوده و نیاز به دانش و دقت عمل بیشتر و طی کردن مراحل مختلفی دارد. در ادامه، شرایط و مدارک مختلف دریافت گواهینامه کامیون را بررسی خواهیم کرد:
شرایط اخذ گواهینامه کامیون
برای اخذ گواهیینامه پاره یک لازم است فرد متقاضی، واجدشرایط خاصی باشد که برخی از این شرایط عبارتند از:
- داشتن حداقل 25 سال سن
- کسب نمره قبولی در آزمون آیین نامه
- کسب نمره قبولی در آزمون های رانندگی در شهر با کامیون
- سپری شدن 2 سال از زمان دریافت گواهینامه پایه یک
- قبولی در معاینات جسمی
مدارک لازم برای اخذ گواهینامه کامیون
مدارک لازم برای اخذ گواهینامه پایه یک نیز، عبارتند از:
- اصل گواهینامه پایه 2
- اصل کارت ملی
- داشتن گواهینامه های دیگری مانند گواهینامه موتور، لیفتراک و غیره
- اصل شناسنامه عکس دار با کپی
- ارائه 8 قطعه عکس تمام رخ با زمینه روشن
مزایای شغل رانندگی کامیون
شغل رانندگی کامیون نیز مانند بسیاری مشاغل دیگر، دارای مزایای فراوانی می باشد، که دوری از خانواده و مشقت های موجود در طول مسیر را برای فرد قابل تحمل می کند. در ادامه، برخی از این مزایا را بررسی خواهیم کرد.
- مستقل بودن: یکی از مزیت های رانندگی کامیون این است که، از جمله مشاغل کاملا مستقل بوده و شما در زمان کار، به نوعی رییس خودتان هستید. به عبارت دیگر، میزان ساعات کار، زمان خواب و استراحت و غیره، کاملا بر اساس تصمیم و اراده خودتان خواهد بود.
- تجربه سفر های زیاد: از دیگر مزایای رانندگی کامیون این است که، امکان دیدن طبیعت بکر، مناطق دیدنی مختلف و فرهنگ های متفاوت را برای شما فراهم می کند. به این ترتیب می توانید، بدون نیاز به مرخصی، صرف هزینه های هنگفت، رزرو بلیط و غیره، تجربه سفر های مختلفی را داشته باشید.
- عدم محدودیت در کار: شغل رانندگی کامیون محدودیت خاصی نداشته و شما می توانید، با شرکت های باربری و حمل و نقل مختلفی همکاری نمایید. علاوه بر این، امکان سفارش حمل بار از سامانه های اینترنتی نیز برای شما وجود دارد.
- درآمد مناسب: یکی از مزایای مهم و جذاب شغل رانندگی کامیون، درآمد مناسب آن در شرایط اقتصادی جامعه امروز است.
معایب شغل رانندگی کامیون
شغل رانندگی کامیون، در کنار تمامی مزایایی که دارد، معایبی مانند شب بیداری، دوری از خانواده و غیره را نیز دارد. علاوه بر این موارد، معایب و مشکلات دیگری نیز در این شغل وجود دارد. در ادامه، برخی از این معایب را بررسی خواهیم کرد.
- ساعات کاری طولانی: لازم است در شغل رانندگی کامیون، ساعت های طولانی را پشت فرمان گذرانده و رانندگی کنید. نشستن های طولانی و خیره شدن به جاده، از معایب مهم و اصلی شغل رانندگی کامیون می باشد، که در اغلب اوقات از حوصله افراد خارج است.
- رعایت قوانین تعیین شده و خاص: همان طور که گفته شد، رانندگی کامیون شغلی کاملا مستقل می باشد، ولی نکته مهم این است که، رانندگی، باید در چهار چوب قوانین و ضوابط کاری مشخص شده بوده و شما به آن ها پایبند باشید. این قوانین و مقررات، توسط سازمان راهداری کل کشور معین شده و در صورت انجام نشدن هر کدام از آن ها، مجوز شما برای انجام این شغل باطل خواهد شد.
- رانندگی در شرایط غیر استاندارد: در برخی موارد، رانندگی در مسیر ها و جاده های صعب العبور بسیار سخت و دشوار است و خطرات زیادی دارد.
- به روز نبودن سیستم حمل و نقل: از معایب مهم شغل رانندگی کامیون، مدرنیته و به روز نبودن سیستم حمل و نقل کشوری است. در این شرایط، رانندگان باید برای صدور بارنامه، مجوز ها و غیره، زمان و انرژی زیادی را صرف نمایند.
درآمد رانندگی کامیون
به طور کلی باید گفت، درآمد راننده کامیون با توجه به نوع کامیون متفاوت بوده و علاوه بر آن، به عوامل دیگری نیز بستگی دارد. به طور مثال، زمانی که خود راننده، صاحب کامیون نیز باشد، یا کامیون را اجاره کرده باشد، در مقایسه با زمانی که برای صاحب کامیون کار کند، درآمد متفاوتی خواهد داشت.
فاکتور دیگر در میزان درآمد، این است که، راننده چه مقدار از ماه را کار کرده یا چقدر حمل بار انجام داده است. به عبارت دیگر، یک راننده کامیون، هر چه قدر بیشتر کار کرده باشد، درآمد بیشتری نیز خواهد داشت. نوع بار و تعداد حمل بار نیز، از فاکتور های موثر بر میزان درآمد هستند.