روش های مهار بار و تجهیزات مورد نیاز آن
یکی از مهم ترین اصولی که افراد باید هنگام جابجایی و حمل و نقل بارهای سنگین به آن توجه کنند، نحوه بستن صحیح بار است. مهار کردن بارها در حمل و نقل های شهری اهمیت بسیار بالایی دارد. به طوری که این موضوع می تواند امنیت خودروی باربری و سایر خودروهایی که در سطح شهر تردد دارند را تحت تاثیر قرار دهد. در این مطلب قصد داریم در مورد مهار بار و تجهیزاتی که در این راستا به آن نیاز پیدا خواهید کرد، صحبت کنیم، پس با ما همراه باشید.
مهار بار چیست؟
مهار بار در واقع امنیتی است که یک کامیون و یا خودروی حمل بار آن را تامین می کند تا به بتواند بار سنگین خود را سالم به مقصد برساند. نحوه بارگیری و نحوه مهار کردن بارهای شهری و برون شهری باید به صورتی کاملا اصولی انجام شود. به همین دلیل افرادی که بار را مهار می کنند باید یک دوره به صورت تخصصی آموزش مهار کردن بارهای سنگین را ببینند.
رعایت قوانین مربوط به مهار کردن بار و همچنین سالم رساندن بار به مقصد از جمله ویژگی هایی است که تمامی شرکت های حمل و نقل و باربری باید به آن توجه ویژه داشته باشند و نکات ایمنی مربوط به آن را سرلوحه کار خود قرار دهند. نکته ای که در مورد مهار بار وجود دارد، باری است که در هر یک از وسایل نقلیه قرار می گیرد.
تمامی بسته ها، جعبه ها، لوله ها، بشکه ها، کیسه ها و حتی ماشین آلات باید از نظر شکل هندسی در نظر گرفته شوند. پیروی از قوانین مهار کردن بار هم برای کامیون ها نیاز به تجهیزات خاصی دارد. در ادامه این تجهیزات را معرفی خواهیم کرد.
موضوع مهار بار از چنان اهمیتی برخوردار است که آیین نامه ای برای بارگیری حمل و مهار بار ایمن توسط وزارت راه و ترابری ارائه شده است که در فایل زیر می توانید این آیین نامه را مورد مطالعه قرار داده و به اجرا در بیاورید.
تجهیزات مهار بار
از آن جایی که نحوه بارگیری بار روی خودروهای باربری به نوع بار و مشخصات بار بستگی دارد، تجهیزاتی هم که برای مهار کردن بارها مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند متفاوت باشد. در این قسمت چند مورد از این تجهیزات را برای شما عنوان می کنیم.
تسمه مهار بار
تسمه یکی از تجهیزاتی است که برای مهار کردن بار کاربرد بسیار زیادی دارد و جز رایج ترین تجهیزات در این زمینه محسوب می شود که برای کنترل بار مورد استفاده قرار می گیرد. اما فردی که می خواهد محموله را بار بزند و آن با استفاده از تسمه مهار کند باید نکات زیر را حتما در نظر بگیرد:
- نباید به هیچ عنوان تسمه را به قسمت کفی کامیون و یا سایر خودروها متصل کند.
- اگر راننده قصد رانندگی در جاده هایی را دارد که لغزندگی آن زیاد است، باید برای بارگیری و همچنین کنترل صحیح آن از تسمه های فولادی استفاده کند.
- برای این که از آسیب رسیدن به بار جلوگیری شود، بهتر است نیروی کششی تسمه ها بیش تر از نصف نیروی مقاومتی ای باشد که برای بار تعیین شده است.
زنجیر مهار بار
یکی دیگر از تجهیزاتی که برای مهار کردن بار در خودروهای سنگین مورد استفاده قرار می گیرد، زنجیر است که امنیت خوب و بالایی ایجاد می کند. اگر از زنجیر برای کنترل بار استفاده شود، نباید آن را با استفاده از سیم یا پیچ به بارگیر متصل کنید. بهتر است به جای این کار از قلاب استفاده کنید.
البته در این حالت بهتر است قلاب و زنجیر ها کاملا با یک دیگر اندازه و متناسب باشد. نکته دیگری که باید در مورد استفاده از زنجیرهای مهار بار بدانید این است که نباید برای تخلیه، بلند کردن و یا بکسل کردن وسایل سنگین از این زنجیرها استفاده شود.
طناب مهار بار
طناب هم که برای حمل کردن بارهای سبک و در مسیرهای کوتاه مناسب است. اما حتما سعی کنید طنابی را برای این کار انتخاب کنید که به خوبی مقاوم است و از ضخامت بالایی برخوردار است و هیچ گونه آسیب دیدگی روی هیچ یک از قسمت های طناب وجود ندارد.
سیم بکسل
سیم بکسل از رشته های ضخیمی تشکیل شده که در یک دیگر تابیده اند و دور یک هسته مفتولی شکل گرفته اند. برای استفاده از سیم بکسل برای بسته بندی تجهیزات الکترونیک و سایر وسایل بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید.
- برای این که بتوانید یک کشش مناسب در سیم بکسل ایجاد کنید، بهتر از از بست های تنظیم دو طرفه کمک بگیرید.
- سیم بکسل در کنار رابط ها و بندها نباید به هیچ عنوان خم شدگی داشته باشد.
- نزدیک ترین نقطه برای خم شدگی در هر یک از انواع سیم بکسل ها، باید 3 برابر بیشتر از قطر سیم از رابط ها و همچنین بست ها باشد.
- به هیچ عنوان نباید سیم را در نزدیکی رابط ها و همچنین بندهای خم شده قرار داد و برای استفاده از این سیم ها حتما از ظرفیت های متناسب تحمل بار در محل گره ها و اتصالات استفاده کنید.
نحوه مهار بار
اما در آخر در مورد نحوه مهار بار باید بگوییم که عملیات مهار کردن بار باید کاملا متناسب با وسیله نقلیه برای حمل بار و همچنین نوع باری که قرار است حمل شود، باشد. وسیله نقلیه را باید متناسب با حجم و اندازه بار و گنجایش خودرو حمل بار انتخاب کرد تا فضای کافی برای قرار دادن وسایل وجود داشته باشد. پس از آن که بار به طور کامل در خودرو جای گرفت، باید با استفاده از تجهیزات مورد نیاز آن را کاملا ایمن کرد.
همچنین میزان بار هم در نحوه بارگیری بسیار مهم است. به هیچ عنوان نباید حجم بار از حجم استانداردی که در آیین نامه حمل بار درون شهری و برون شهری ذکر شده، تجاوز گردد. طول، عرض و ارتفاع بار هم نباید از حد مجاز بیشتر باشد، چرا که ممکن است در مسیر مانعی وجود داشته باشد که تردد را سخت کند.
برای این که وزن بار کاملا به صورت یکنواخت در کل خودرو توزیع شود، بهتر است از وسایل نقلیه ای استفاده کنید که طویل تر هستند. توجه به مرکز ثقل بار در نحوه بارگیری و همچنین مهار کردن بار بسیار مهم است. در این حالت باید کمترین فاصله را از کفی و سطح جاده داشت. هر چقدر مرکز ثقل در ارتفاع بالاتری از سطح زمین قرار بگیرد، دور زدن برای خودروی حمل بار سخت تر خواهد بود.