حمل و جابهجایی انواع تاور کرین (جرثقیل ساختمانی) چگونه است؟
امروزه، افزایش جمعیت و پیشرفت علم و تکنولوژی موجب شده است، شرکت های ساختمانی تمایل به ساخت بنا ها و ساختمان های بلند با تعداد طبقات زیاد پیدا کنند که در این میان، استفاده از تجهیزات مناسب این کار، امری مهم و ضروری می باشد. یکی از تجهیزات قابل استفاده در پروژه های بزرگ عمرانی و ساختمانی، استفاده از تاور کرین یا جرثقیل ساختمانی است. در این مطلب، شما را با کارکرد این نوع جرثقیل، انواع مختلف و ویژگی های خاص آن و نیز حمل تاور کرین آشنا می کنیم.
تاور کرین یا جرثقیل ساختمانی چیست؟
همان طور که گفته شد، تاور کرین یا همان جرثقیل ساختمانی، یکی از تجهیزاتی است که در پروژه های عمرانی و ساخت و ساز، به منظور جابه جایی و بالا بردن وسایل در ارتفاعات از آن استفاده شده تا وسایل و مصالح مورد نظر را تا ارتفاع معینی بالا ببرد، یا جابهجا کند. این دستگاه، شکل مدرن اهرم های تعادلی می باشد که شامل همان قطعات اصلی بوده و پایه آن ها، به شکل ثابت درون بتن قرار دارد.
از آن جایی که این دستگاه برای بلند کردن یا جا به جایی وسایل، از طناب یا کابل معلق از یک بازوی محرک استفاده می کند، به همین دلیل، آن دسته از ماشین آلاتی که امکان حرکت افقی یا عمودی را فراهم می کنند، در دسته تاور کرین ها قرار نمی گیرند. تاور کرین ها در ظرفیت های مختلفی در بازار موجود هستند، که از بین آن ها ظرفیت 8 تا 16 تن بیشترین مصرف را دارد.
اجزای تاور کرین
تاور کرین یا جرثقیل ساختمانی دارای اجزا و قطعات مختلف و مهمی است، که عبارتند از:
- پایه یا استراکچر
- سکوی تقویت پایه
- دکل یا برج
- واحد چرخان دکل
- فلش یا بازوی عامل
- شاریوت یا کالسکه
- کابین اپراتور
- سکشن ارتفاعی
- تابلوی کنترل
- سنسور ها
ویژگی های تاور کرین
تاور کرین یا همان جرثقیل ساختمانی دارای ویژگی های مختلفی است، که این ویژگی ها عبارتند از:
- قدرت باربری
- قدرت مانور به جلو و عقب
- قدرت مانور گردشی
- قدرت حرکت دستگاه
- قابلیت افزایش ارتفاع
انواع تاور کرین
تمامی تاور کرین ها با توجه به ویژگی ها و کاربرد های خاص خود، به انواع مختلفی تقسیم بندی می شوند. در ادامه، برخی از انواع مختلف تاور کرین ها را بررسی می کنیم.
تاور کرین خود کششی
در این نوع تاور کرین ها، سرعت نصب سریع تر از انواع دیگر بوده و امکان حمل بار با سرعت مناسب نیز فراهم شده است. این نوع تاور کرین، قدرت پیش ران و نصب خود را از ژنراتور درون سیستم گرفته و قدرت زیادی در مانور و ارائه خدمات دارد.
تاور کرین کمک کششی
منبع تغذیه در این نوع تاور کرین ها منبع بیرونی یا همان برق است. این دستگاه، قابلیت حمل و جا به جایی خودکار را نداشته و لازم است توسط سیستم حمل شونده خاص خود حمل و نقل را انجام دهد. این مدل از تاور کرین ها، ابعاد و اندازه های بزرگی دارند و به منظور جابهجایی و حمل بار سنگین در ارتفاعات از آن ها استفاده می شود. تاور کرین های کمک کششی، دارای دو مدل می باشند که عبارتند از:
- تاور کرین کمک کششی صلیبی
- تاور کرین کمک کششی بوم خشک یا سری آر
تاور کرین ثابت
این نوع تاور کرین ها هیچ ویژگی خاصی نداشته و در موارد معمولی کاربرد دارند. مواردی مانند، جا به جا کردن و افزایش ارتفاع در این نوع تاور کرین ها وجود ندارد.
تاور کرین متحرک
این نوع تاور کرین ها در مقایسه با انواع دیگر، پیشرفته تر و دارای قابلیت های بیشتری هستند. تاور کرین متحرک دارای بوم تلسکوپی هیدرولیکی می باشد که متصل به پلتفرم است. در این تاور کرین تجهیزات فراوانی وجود دارد که هر کدام، برای انجام کار خاصی کاربرد دارند.
تاور کرین بالا رونده
این مدل از تاور کرین ها بسیار خاص بوده و با افزایش ارتفاع بالا می رود. به همین دلیل، از این نوع تاور کرین ها، در صنایع برج سازی و ساخت آسمان خراش و هم چنین پل سازی استفاده می شود.
تاور کرین ریلی
این مدل از تاور کرین ها جزو تاور کرین های متحرک بوده و بر روی ریل نصب می شوند. حرکت این تاور کرین ها در دو جهت افقی و عمودی بوده و برای این کار، مسیر هایی با ریل در نظر گرفته شده است تا تاور کرین روی آن ها به راحتی حرکت کند.
نصب تاور کرین
به طور کلی، فرآیند نصب تاور کرین ها دارای 5 مرحله زیر می باشد:
- نصب پایه تاور کرین
- نصب سکشن اصلی تاور کرین
- نصب و قرار دادن کله قندی و گردان تاور کرین
- نصب فلش یا بازوی تعادل
- نصب فلش یا بازوی عامل
کاربرد های تاور کرین
از تاور کرین یا جرثقیل ساختمانی در موارد مختلفی استفاده می شود، که برخی از آن ها عبارتند از:
- برج سازی
- سد سازی
- سیلو سازی
- پل سازی
- ساختمان سازی
- حمل کالا
- جا به جایی وسایل و قطعات سنگین مانند ژنراتور ها
- سازه های دریایی
- نیروگاه ها
حمل و نقل تاور کرین
تاور کرین دستگاهی بزرگ است که از قطعات کوچک تر تشکیل شده است، که برای جا به جایی و حمل و نقل، این قطعات از هم جدا شده و کار انتقال راحت تر و ایمن تر صورت می گیرد. برای حمل تاور کرین، از کامیون و تریلی های 10 یا 12 چرخ استفاده می شود که قدرت حمل بالایی دارند و قطعات تاور کرین، مانند سکشن های ارتفاعی، کالسکه یا شاریوت، کابین و غیره را به راحتی انتقال می دهند. لازم است پس از انتقال تاور کرین، تمامی قطعات جدا شده توسط جرثقیل های تلسکوپی مونتاژ شوند. به طور کلی باید گفت، حمل و نقل تاور کرین ها به دو روش زیر انجام می شود:
- روش اول: سوار کردن دستگاه به شکل کامل و بدون جدا کردن اجزا روی وسایل نقلیه مخصوص حمل تاور کرین
- روش دوم: جدا کردن اجزا و قطعات تاور کرین و مونتاژ آن ها پس از حمل و انتقال