دلایل پنچر شدن و ترکیدن لاستیک ماشین های حمل بار و راه های جلوگیری از آن
یکی از مهم ترین اجزای خودرو که نیاز به رسیدگی و چک شدن دارد لاستیک آن است که در اثر استفاده مداوم از وسیله نقلیه آسیب هایی از جمله ترکیدن لاستیک، ساییدگی،پنچری و .. می تواند خطرهای جبران ناپذیری ایجاد کند و علاوه بر آسیب دیدن محموله، جان شما و سایر کاربران جاده را به خطر بیندازد.
چرا که ترکیدن یا پنچر شدن ناگهانی لاستیک در جاده آن هم برای خودرو های حامل بار باعث می شود راننده کنترل ماشین را از دست بدهد. بنابراین یکی از دلایل خرابی ماشین سنگین پنچری، یا ترکیدن لاستیک ها هستند. از این رو در این مقاله قصد داریم تا علت ها، علائم، و راه های جلوگیری از ترکیدن لاستیک های ماشین را بررسی کنیم؛ پس با ما همراه باشید و ادامه مطلب را از دست ندهید.
دلایل ترکیدن لاستیک ماشین
1. فرسایش لاستیک
یکی از مواد موثر در تولید لاستیک کائوچو است؛ این ماده در اثر گذشت زمان و عواملی همچون نور خورشید، باران، خاک، مواد شیمیایی و … فرسوده می شود. فرسودگی می تواند سبب خراب شدن و یا ترکیدن لاستیک شود؛ شما می توانید با تعویض به موقع لاستیک این مشکلات را برطرف کنید.
2. شرایط جوی نامناسب
در صورت دمای بسیار بالا یا بسیار پایین لاستیک ماشین شما تحت تاثیر جو قرار دارد و احتمال ترکیدن آن بالا می رود. سرمای بیش از حد یا گرمای بیش از حد می تواند لاستیک ماشین شما را تحت تاثیر قرار دهد.
3. عدم تنظیم باد لاستیک ماشین
عدم تنظیم باد لاستیک ماشین می تواند یکی از عوامل ترکیدن لاستیک باشد؛ فشار نامناسب در لاستیک می تواند به عنوان یکی از عوامل فرسایش یا ترکیدگی لاستیک باشد. بنابراین هر چند وقت یکبار باید نسبت به تنظیم باد لاستیک های ماشین تان اقدام کنید.
4. کیفیت پایین لاستیک
استفاده از لاستیک های ارزان قیمت و کم کیفیت می تواند از علت های ترکیدگی لاستیک خودرو باشد؛ لاستیک های کم کیفیت به سادگی فرسوده شده و معمولا با ترکیدگی همراه است. هنگام خرید لاستیک حتما به کیفیت آن دقت کنید تا از نوع مرغوب باشد.
5. اضافه بار و سنگین کردن خودرو
وارد کردن فشار بیش از حد مانند حمل کالا با وزن بیشتر از ظرفیت خودرو باری می تواند فشار زیادی به اتومبیل شما وارد کند و در نتیجه منجر به خراب شدن دیواره های کناری لاستیک می شود.
6. بی توجهی به علت ترکیدن لاستیک ماشین
اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که به جزئیات ماشین تان توجه نمی کنید به شما تبریک می گوییم؛ به زودی شاهد خراب شدن بیش از حد ماشین تان می شوید. سرعت بالا در اتوبان ها، ترمز ناگهانی و شدید، عدم توجه به سطح آب، چرخ های خودرو و … می تواند باعث خرابی و ترکیدن لاستیک ماشین تان شود.
7. پارک خودرو برای مدت طولانی
اگر ماشین سنگین دارید و مدت زمان طولانی آن را روشن نکرده اید امکان ترکیدن لاستیک شما بسیار بالا است؛ بهتر است حداقل ماهانه ماشین تان را روشن کنید و مسافتی را طی کنید تا فشار و وزن وارد شده به ماشین کاسته شود. استفاده نکردن از ماشین سنگین در دراز مدت باعث تغییر شکل دادن لاستیک شده و ترک های ریزی روی آن ایجاد می شود.
8. عبور از یک جسم تیز و برنده
بی احتیاطی رانندگان و عبور از روی معابر خطرناک می تواند سبب ترکیدن لاستیک می شود؛ عدم توجه به مسیر و عبور از روی اجسام در لاستیک خدشه ایجاد می کند و در نتیجه سبب ترکیدن آن می شود. بنابراین اگر از آن دسته افرادی هستید که به تعویض لاستیک در زمان مشخص شده آن متعهد هستید و از لاستیک های مرغوب استفاده می کنید اگر این مورد کوچک را رعایت نکنید می تواند بلای جان تان شود.
حین رانندگی از کجا بفهمیم لاستیک مان ترکیده یا پنچر شده
اگر هنگام رانندگی متوجه شدید که فرمان سخت می چرخد یا سفت شده است؛ یکی از نشانه های پنچری لاستیک تان است. برای رفع این مشکل ابتدا خونسردی تان را حفظ کنید و تمام تمرکز تان را بر روی کنترل ماشین بگذارید؛ کم کم به سمت جاده خاکی یا کنار خیابان بروید. پس از آن لاستیک هایتان را چک کنید تا از ترکیدن آن مطمئن شوید. پنچری لاستیک می تواند یکی از مشکلاتی باشد که هر فرد راننده ای حداقل یک بار آن را تجربه می کند؛ حالا این پنچری به هر دلیلی می تواند باشد.
علائم ترکیدن لاستیک ماشین های سنگین
- صدای بلند: ترکیدن لاستیک با صدای بلند همراه است.
- لغزندگی و کاهش کنترل وسیله نقلیه: هنگامی که لاستیک ماشین تان ترکیده باشد کنترل کردن آن سخت می شود و جالب است بدانید که عملکرد ترمز ها و کنترل بر روی ماشین نیز کاهش می یابد. گاها ماشین به سمت جلو یا چپ و راست می لغزد.
- بوی لاستیک سوخته: اگر در اطراف ماشین بوی لاستیک سوخته استشمام کردید شک کنید که یکی از لاستیک هایتان پنچر شده است. در این حالت کم کم ماشین را به سمت خاکی یا گوشه خیابان ببرید و لاستیک هایتان را چک کنید.
- گرد و خاک: پنچر شدن لاستیک می تواند گرد و غبار و دود تولید کند؛ از آینه ماشین چک کنید اگر اطراف ماشین گرد و خاک مشاهده کردید نسبت به چک کردن لاستیک ها اقدام کنید. لازم است توجه کنید که ترکیدن لاستیک ها می تواند یک مشکل جدی برای شما به حساب بیاید. در صورتی که احساس می کنید لاستیک ماشین تان نیاز به تعمیر یا تعویض دارد فورا نسبت به تعویض آن اقدام کنید.
اگر در حین رانندگی لاستیک پنچر شد چه کنیم؟
اگر لاستیک ماشین سنگین حین رانندگی ترکید این یک وضعیت بحرانی محسوب می شود و لازم است بسیار آرام و محتاط عمل کنید تا از بروز اتفاقات ناخوشایند جلوگیری کنید. در این حالت کار های زیر را انجام دهید:
- آرام و خونسرد باشید: یکی از کارهایی که تحت هر شرایط باید انجام دهید این است که آرام و خونسرد باشید؛ حفظ خونسردی و آرامش تان می تواند تمرکز و کنترل شما بر روی ماشین را افزایش دهد. هیاهو و عجله می تواند همه چیز را بدتر کند.
- کنترل ماشین را به دست بیاورید: اگر در جاده هستید خود را آرام آرام به سمت خاکی بکشانید و سرعت ماشین را کاهش دهید تا کنترل آن از دست تان خارج نشود.
- با احتیاط ترمز بگیرید: در این شرایط خاص باید به آرامی ترمز بگیرید؛ در صورت هول شدن و فشار دادن ناگهانی و زیاد ترمز ماشین از کنترل شما خارج می شود.
- کنترل جهت حرکت: سعی کنید جهت ماشین را کنترل کنید؛ بهتر است به سمت کنار خیابان یا قسمت خاکی (خالی از جمعیت) بروید تا خودرو با کمترین میزان خطر متوقف شود.
- فعال کردن اشاره گر ماشین: با فعال کردن اشاره گر ماشین به رانندگان دیگر هشدار می دهید تا از وضعیت تان هوشیار باشند و تا حد امکان فاصله خود را با شما حفظ کنند.
راه های جلوگیری از ترکیدن لاستیک ماشین
ترکیدن لاستیک ماشین سنگین می تواند بسیار خطرناک باشد؛ بهتر است نکاتی را رعایت کنید و به کمک راهکار نگهداری از لاستیک پنچر شدن یا ترکیدن لاستیک ماشین تان جلوگیری کنید. برخی از اقداماتی که باید رعایت کنید به شرح زیر است:
- استفاده از لاستیک مرغوب با فشار ایده آل: لاستیک های ماشین سنگین با لاستیک خودرو سواری متفاوت است؛ لاستیک ماشین شما باید توانایی حمل بار سنگین را داشته باشد تا با حفظ تعادل ماشین بار خود را به مقصد برساند. فشار ایده آل لاستیک نیز بسیار اهمیت دارد؛ اطمینان حاصل کنید که فشار لاستیک هایتان با مقادیر توصیه شده و استاندارد مطابقت دارد.
- رعایت سرعت مناسب: در هوای خیلی گرم یا خیلی سرد با سرعت مطمئن برانید؛ چرا که تغییر دمای هوا می تواند سبب ترکیدن لاستیک شما شود؛ مخصوصا در هوای خیلی سرد و جاده های لغزنده بسیار احتیاط کنید.
- حفظ و نگهداری منظم: ماشین های سنگین باید به دلیل جابهجا کردن بار و رفت و آمد مداوم در جاده ها، به صورت دوره ای بررسی و کنترل شوند؛ بنابراین قبل از حمل بار جدید اگر ماشینتان نیاز به تعمیر یا تعویضی دارد حتما آن را انجام دهید و سپس به دل جاده بزنید.
- قدرت موتور: اطمینان حاصل کنید که قدرت موتور در حالت ایده آل و استاندارد خود قرار داشته باشد؛ چرا که قدرت زیاد موتور می تواند مشکل ساز شود.
کلام آخر
اگر بخواهیم در چند جمله خلاصه بگوییم برای جلوگیری از ترکیدن یا پنچر شدن لاستیک ماشین باید به صورت منظم فشار هوا را بررسی کنید، به درستی از ترمز دستی استفاده کنید، در آب و هوای نامساعد با احتیاط رانندگی کنید، لاستیک ها را به موقع تعویض کنید و از جنس مرغوب آن استفاده کنید.